ДИЛ

ДИЛ

 

Сиренето Дил е типично турско сирене от краве мляко, популярно най-вече в региона на Бурса и Билечик.

Бяло, свежо, с нишковидна структура, Дил много наподобява моцарела като вкус и консистенция.

За развика от моцарелата обаче, при печене не се разтапя равномерно и усещането за нишките се засилва, поради което не е подходящо за пица.

Обикновено се предлага като продълговати парчета, наподобяващи формата на език, откъдето идва и името на сиренето („дил“ в буквален превод означава „език“)

 

СЪСТАВ

100% краве мляко,

закваска, стартерна култура, сол, емулгатори

КЪДЕ ДА КУПЯ

Сирене Дил – любимо на цялото семейство

сирене дил

Познавате ли турското сирене Дил? Сигурни сме, че ако го опитате, ще се превърне в любима семейна храна. Ето защо.

Какво представлява сирене Дил

Дил е традиционно турско сирене, произвеждано от анадолските майстори векове наред. Смята се, че произлиза от регионите на Бурса и Биледжик. Много напомня на моцарела – и на вкус, и на консистенция. И все пак има онзи ориенталски, специфичен оттенък, който носи по-голямо богатство на вкусовете и ароматите. Прилича също на сирене Тел, но има и някои разлики.

Това е бяло, свежо сирене, което има леко жилавата консистенция на моцарелата. Но по небцето си ще усетите и допълнителна влакнеста структура, сякаш сиренето е от нишки. Произвежда се от краве мляко и има приятен, леко солен, мек и млечен вкус, който се харесва на всеки член на семейството.

Продава се на дълги, правоъгълни резени, които приличат на език. Оттук идва и името му – dil от турски се превежда като „език“.

Как се сервира сирене Дил

За разлика от моцарелата, сирене Дил не се разтопява равномерно, когато се нагрее. Напротив, нишките в него стават още по-осезаеми и може да ви се стори малко по-жилаво. Именно поради тази причина не се препоръчва да се разтопява върху пици или топли сандвичи – резултатът може да не ви допадне.

И все пак, то може да стане любимото семейно сирене за закуска или мезе. Сервирайте парчетата натурални, като за по-голяма пикантност може да ги поръсите с нишка зехтин и любима подправка.

Едно от най-големите предимства на сиренето е, че е подходящо за консумация дори за бебета над една година, заради слабата си осоленост и приятната консистенция.

Сирене Дил в България

Нямаше как в ориенталското портфолио на „Мое Твое Наше“ да пропуснем сирене Дил и неговия страхотен, мек вкус. Произвеждаме го от 100% краве мляко, закваска и стартерна култура по традиционен начин. Непременно го опитайте и ни разкажете дали ви е харесало.