КАЙМАК
Каймакът е продукт с балкански корени и представлява нежен крем, с консистенция и вкус между извара, сметана и масло.
Използва се самостоятелно и като съставка в различни печива, особено препоръчван е за приготвянето на близкоизточния десерт кюнефе.
Каймак – млечният деликатес на Балканите
Опитвали ли сте каймак? Не онази кремообразна част, която се издига по повърхността на прясното мляко или кафето ви, а млечният ориенталски продукт каймак, който нашите деди са си приготвяли векове наред. Ако не знаете за какво говорим, прочетете нататък.
Какво е каймак
Представете си, че на масата сме ви сервирали деликатес, който комбинира в едно всички любими качества на изварата, маслото и заквасената сметана. Представете си нежна текстура на лек млечен крем, който носи едновременно лека сладост, соленост и кисел оттенък. Цветът му обикновено е бял към бледо жълт. И е с толкова богат вкус, какъвто рядко сте опитвали в млечен продукт.
Освен че е изключително вкусен, този крем е и много здравословен. В него има високи нива на калций, фосфор, йод, калий, витамини и микроелементи.
Как се прави
Каймакът е типично ястие за Балканския полуостров и Ориента и носи всички характеристики на тези кухни. Произвежда се единствено от пълномаслено мляко, което се нагрява до висока температура, а после се разлива в плитки купички и се оставя да изстине. След като престои около 12-15 часа, на повърхността му избива пяна – точно това е онзи невероятно вкусен каймак, но все още не е готов – трябва да се извади в дървени тави и да се охлади допълнително. За да се получи малко по-кисел и остър вкус, може да се остави на топло още няколко дни.
Какво се прави с каймак
Каймакът е страхотен продукт за ежедневното семейно меню. Можете да го сервирате за закуска натурален, разбъркан с мед или сладко, или мюсли. С него може да се намаже филия, както и да се замести сметаната в рецепти за палачинки, сладкиши, дресинги за салати, ястия и всякакви любими домашни рецепти.
За съжаление, каймак днес рядко се среща в магазините. Но точно затова го включихме в специалното портфолио Ориент на „Мое Твое Наше“, където се стараем да съберем традиционни млечни деликатеси, за да ги съхраним за децата ни.