Представяме ви серия ОРИЕНТ

Серия Ориент

Всички народи и култури отглеждащи млекодайни животни от хилядолетия приготвят мляко и млечни продукти.

Кисело мляко, меки и твърди сирена, цедено мляко, сметана и каймак.

Някои са натурални, други овкусени и мариновани, разнообразието е огромно и богатството на продукти е голямо.

От лабне до халуми, за никого не е тайна че в Близкия Изток и Балканите има огромно разнообразие от сирена, а историята на млечните продукти може да се проследи 10 000 години назад, както показват открития в Йордания.

Първите хора произвели сирене са вероятно именно пастири на кози в Близкия Изток.

Сиренето е неизменна част от близкоизточната диета, не на последно място и защото винаги е било леснодостъпно, тъй като повечето семейства са отглеждали собствени овце, крави и кози.

По тази причина млечните продукти присъства на трапезата през целия ден, още от закуската.

Това е дало основа за многообразието на сирена и млечни продукти, които се произвеждат в Близкия изток.

Серия “Ориент” на Мое Твое Наше е събрала някои от най-популярните сирена като Лабне, Тел, Бурмъли, Топика, Каймак и Лабне за мазане.

Сирене Топика

Топика е вид свежо сирене с характерна форма на малки топчета.

Характерно за него и ниското съдържание на сол и меката текстура, което го прави подходящо за почти всяко хранене през деня, като добавка в паста, пици, салати или супи.

Сирене Тел

ТЕЛ е вид свежо сирене, дърпано и оформено на конци. Има мека и еластична консистенция, подобна на моцарела. Изключително популярно е в кухните на Армения, Грузия, Сирия и Турция.

Сервира се както като самостоятелна закуска, така и като част от супи, салати и предястия.

Лабне

Лабне е меко сирене с текстура близо до крема сиренето. Обикновено се предлага под формата на топчета, в слънчогледово масло.

Има го както натурално така и с подправки, които подсилват вкуса. МОЕ ТВОЕ НАШЕ предлага четири вкуса – натурално, с мента, с чубрица и с червен пипер.

Лабнето може да бъде приготвено от всякакво мляко, включително и от ядково. В нашето портфолио има лабне от краве и от козе мляко.

В традицията на Близкия изток се употребява по всяко време на деня, често в съчетание с плодове.

Сирене Бурмъли

Бурмъли на турски означава „усукан“. Оттам идва и наименованието на това сирене, което е в характерна форма на спираловидна усукана плетеница.

В турската кухня е особено популярно като се използва както самостоятелно, така и за плънка в баници и печива.

Сирене Лабне за мазане

Тази екзотична храна от Ориента вече може да се намери в доста домакинства в България.

Лабне е меко сирене, с текстура, подобна на крема сиренето. На вкус е нещо средно между цедено кисело мляко и крема сирене.

Приготвя се от цедено кисело мляко и е част от кухнята на Близкия Изток – по-точно Лабнето произхожда от Ливан.

По традиция лабне се използва за закуска или като междинно хапване, в съчетание с плодове или различни видове салати. Може да бъде и заместител на заквасената сметана в някои ястия.

Каймак

Каймакът е продукт с балкански корени и представлява нежен крем, с консистенция и вкус между извара, сметана и масло.

Използва се самостоятелно и като съставка в различни печива, особено препоръчван е за приготвянето на близкоизточния десерт кюнефе.

 

Автор на текста, снимки: Goodlife

Leave a comment