Представяме ви Лабне – една топчица изкушение

Лабне Топчица 2

Лабне е сирене от Близкия Изток, което се прави от пълномаслено мляко. Прилича на крема сирене или цедено мляко и има богат и отличителен вкус. При този метод на приготвяне се отцежда повечето от течността в млякото и колкото повече време се отцежда млякото, толкова по-сухо и ферментирало е сиренето, което се отразява на вкуса, киселинността и текстурата на продукта.

Лабне може да се направи от всяко мляко, но основно се приготвя от краве и козе мляко, или комбинация от двете. Текстурата на лабнето е подобна на тази на крем сирене, с приятна масленост и лека киселинност. Метода, по който се приготвя е много близък с метода, по който ние приготвяме цедено мляко и крайният резултат е много подобен продукт.

В България лабне на Мое Твое Наше от серия ОРИЕНТ може да се намери в почти всички магазини, като най-често се продава на топки, които са залети с олио. Има както натурално, така и овкусено с билки.

Лабне е оформено на малки топчета, които са залети с олио, за да се запази формата, текстурата и вкуса. Освен натурално краве и козе лабне, в магазинната мрежа може да намерите лабне овкусено с чубрица, мента и червен пипер.

Leave a comment