Шакшука стана доста популярно ястие у нас напоследък и неслучайно- комбинацията от пресни чушки, домати и яйца е близка до нашия кулинарен вкус!
Представяме ви сега една обогатена от нас рецепта, за още по-наситена и вкусна шакшука:
Шакшука със сирене Тел
- 2 бр червени пиперки
- 2 бр зелени пиперки
- 2 бр светло зелени пиперки, може и Сиврия
- 2 големи глави лук
- 3 скилидки чесън
- 2 домата
- 500 мл доматен сок
- 200 гр сирене Тел
- 4 яйца
- 1 ч.л. захар
- черен пипер
- кимион
- 1 с.л. червен пипер
- 2 с.л. зехтин
- 5-6 стръка магданоз
Зеленчуците се нарязват на жулиени. Запържваме в зехтин за кратко чесъна, а след него лука и захарта, добавяме пиперките и готвим 3-4 минути. Слагаме доматите. Задушаваме за кратко, след което добавяме доматения сок и овкусяваме с черен пипер, кимион и сол. Слагаме и червения пипер и готвим 2-3 минути.
Прехвърляме сместа в тава, поръсваме с магданоза и слагаме в топла фурна на 200 градуса за 15 минути. Когато зеленчуците са готови, внимателно счупваме яйцата, а около тях слагаме сиренето Тел.
Запичваме за 5-7 минути за рохки яйца и около 10 минути са добре сготвени яйца.
Да ви е сладко!