facebook pixel adwise pixel

Плескавица с каймак

Плескавица

Уморихте ли се от леки летни гозби? Искате ли нещо по-засищащо? С удоволствие ви представяме нашия прочит на любимата сръбска класика – плескавица

Плескавица с каймак

  • 400 г телешка кайма
  • 200 г свинска кайма
  • ½ глава лук
  • щипка сода бикарбонат
  • 100 мл газирана вода
  • 10 г сол
  • щипка чили
  • 1 червена пиперка ( може люта )
  • 4 с.л. каймак

Първата стъпка от нашата рецепта за сръбска плескавица е приготвянето на продуктите и тяхното омесване. Смесете двата вида кайма в купа. Добавете солта, содата и газираната вода.

рецепта за сръбска плескавица

Омесете каймата много добре.

Покрийте купата със стреч фолио и оставете в хладилник за 24 часа. Настържете лука на ситно и го сложете към каймата.

Може да добавите щипка чили, за лека пикантност. Добавете и червената чушка. Ако сте фенове на лютичкото, добавете и малко повече.

Отново омесете каймата. Измерете по 150 грама и оформете топчета. От всяко топче с намазнени с олио ръце оформете плескавици. Получават се 4 парчета. Намажете две от тях с каймак. Отгоре сложете другите две. Така получаваме 2 броя плескавица с каймак посредата с общо тегло 300 г.

Оформете внимателно, охладете допълнително за около 20-30 минути.

Изпечете плескавиците на топла скара за не повече от 3 минути на страна или до готовност.

Поднесете със салата от зеле и лъжица каймак отгоре.

Автор на рецептата е популярният кулинарен блогър Теодора Титова.

рецепта за сръбска плескавица от Теодора Титова

Leave a comment