Уморихте ли се от леки летни гозби? Искате ли нещо по-засищащо? С удоволствие ви представяме нашия прочит на любимата сръбска класика – плескавица
Плескавица с каймак
- 400 г телешка кайма
- 200 г свинска кайма
- ½ глава лук
- щипка сода бикарбонат
- 100 мл газирана вода
- 10 г сол
- щипка чили
- 1 червена пиперка ( може люта )
- 4 с.л. каймак
Първата стъпка от нашата рецепта за сръбска плескавица е приготвянето на продуктите и тяхното омесване. Смесете двата вида кайма в купа. Добавете солта, содата и газираната вода.
Омесете каймата много добре.
Покрийте купата със стреч фолио и оставете в хладилник за 24 часа. Настържете лука на ситно и го сложете към каймата.
Може да добавите щипка чили, за лека пикантност. Добавете и червената чушка. Ако сте фенове на лютичкото, добавете и малко повече.
Отново омесете каймата. Измерете по 150 грама и оформете топчета. От всяко топче с намазнени с олио ръце оформете плескавици. Получават се 4 парчета. Намажете две от тях с каймак. Отгоре сложете другите две. Така получаваме 2 броя плескавица с каймак посредата с общо тегло 300 г.
Оформете внимателно, охладете допълнително за около 20-30 минути.
Изпечете плескавиците на топла скара за не повече от 3 минути на страна или до готовност.
Поднесете със салата от зеле и лъжица каймак отгоре.
Автор на рецептата е популярният кулинарен блогър Теодора Титова.