Всички в България познават Халуми – това леко солено сирене със неповторим, пикантен вкус и страхотен аромат. Но знаете ли, че името е защитено и не всеки, който произвежда такъв тип сирене може да го наименова „халуми“? Прочетете нататък, за да научите къде в България можете да намерите оригинално сирене Халуми.
Какво представлява сирене Халуми
Това сирене произхожда от остров Кипър – смята се, че се прави там от поне 5 века. Произвежда се от смес от козе и овче (а понякога и краве) мляко, което му придава богати аромати и вкусове. След като се подсири и изцеди в плетени кошници, сиренето се вари, осолява се и накрая се подправя с… мента. Именно тази технология придава изключителната му консистенция – то е средно твърдо и има лека текстура.
Макар че в същността си е прясно сирене, то всъщност има доста наситен, остър вкус и по-голяма соленост от останалите видове. Но голямото му приложение в кухнята е в това, че може да се пече на скара или грил тиган, а също така и пържи.
Как се готви с Халуми
Най-популярният начин да хапвате този деликатес е да го изпечете на грил или да го изпържите в малко зехтин – то няма да се размекне или разтече, а вкусът му ще стане още по-апетитен. Така можете да го съчетаете с месо или зеленчуци за основно ястие, да го гарнирате с мед и орехи, да го използвате за топли сандвичи или в салати. По традиция в Кипър грилованото сирене се поднася с резен диня.
Разбира се, Халуми може да се консумира и натурално – така е страхотна закуска или мезе. Може да се използва и в тестени изделия, както често правят в Кипър.
Защо е трудно да се намери Халуми в България
Халуми е национален продукт на Кипър, а името му е защитено. В България Ем Джей Дериз има правото да нарече своя продукт „BBQloumi“, което се произвежда по оригиналната рецепта.
У нас можете да намерите различни видове „Сирене за печене и пържене“ или „Грил сирене“, които ги има под бранд „Мое Твое Наше“. Това, разбира се, не ги прави по-различни по вкусови качества от оригиналното халуми.
За вас предлагаме и избрана рецепта за Салата с круши и пържено халуми
*Време за приготвяне: 15 мин.
*Порции: 2.
*Съставки за 2 порции:
- Салатен микс – 80 гр.;
- Круши – 2 бр.;
Знаете ли, че крушата е позната на човечеството от поне три хиляди години. Днес има няколко хиляди сорта круши, като техните вкусови и ароматни разлики са много големи, от сладки до кисели. Меката част на плода варира от мека до твърда, а ароматът от силен до слаб.
Изберете крушите по Ваш вкус.
- Чери домати – 120 гр.;
- Черни боровинки (култивирани) – 60 гр.;
- Сирене халуми – 100 гр.;
Халуми е полутвърдо сирене, произведено от смес от козе и овче мляко. Неговите отличителни черти са бял цвят и леко солен вкус с пикантни нотки на лютивина. Кипър се счита за родното място на това сирене, въпреки че някои историци твърдят, че то определено има гръцки корени.
Със съдържание на мазнини от 25%, халуми прилича малко на моцарела и също има плътна, еластична структура.
- Сол – на вкус;
- Млян черен пипер – на вкус.
*Дресинг за салатата:
- Зехтин – 3 супени лъжици;
- Ябълков оцет – 1 супена лъжица;
- Орехи – 30 гр.;
- Мед – течен – на вкус;
- Дижонска горчица – 1 чаена лъжица.
Стъпка 1:
Орехите се нарязват на ситно. В купа смесете зехтина, ябълковия оцет и горчицата. Добавете ситно нарязаните орехи и разбъркайте. Добавете мед на вкус.
Стъпка 2:
Измийте салатата предварително и оставете водата да се отцеди. Нарежете чери доматите на две половинки. Поставете салатата в чиния, добавете чери домати и боровинки.
Стъпка 3:
Обелете и почистете крушата от дръжките и семките, нарежете на кубчета. Оставете няколко резена за украса. Добавете крушата към салатата и залейте отгоре с приготвения дресинг. Добавете сол и черен пипер на вкус.
Стъпка 4:
Нарежете сиренето халуми на филийки и го запържете в сух тиган. Добавете сиренето към салатата. Украсете с останалата круша и няколко боровинки. Можете да добавите и малко прясно смлян пипер.
Тази красива и вкусна салата ще Ви послужи за пълноценен обяд
*Хранителна стойност на една порция: 556 kkal.
Белтъчини: 15 гр. 4% от дневната норма; | |
Мазнини: 46 гр. 9% от дневната норма; | |
Въглехидрати: 25 гр. 2% от дневната норма; |
Изчисленията са въз основа на Вашите възраст, тегло и активност и служи за ориентировъчна информация.
Приятен апетит!