Откъде да купим оригинално сирене Халуми в България

сирене халуми

Всички в България познават Халуми – това леко солено сирене със неповторим, пикантен вкус и страхотен аромат. Но знаете ли, че името е защитено и не всеки, който произвежда такъв тип сирене може да го наименова „халуми“? Прочетете нататък, за да научите къде в България можете да намерите оригинално сирене Халуми.

Какво представлява сирене Халуми

Това сирене произхожда от остров Кипър – смята се, че се прави там от поне 5 века. Произвежда се от смес от козе и овче (а понякога и краве) мляко, което му придава богати аромати и вкусове. След като се подсири и изцеди в плетени кошници, сиренето се вари, осолява се и накрая се подправя с… мента. Именно тази технология придава изключителната му консистенция – то е средно твърдо и има лека текстура.

Макар че в същността си е прясно сирене, то всъщност има доста наситен, остър вкус и по-голяма соленост от останалите видове. Но голямото му приложение в кухнята е в това, че може да се пече на скара или грил тиган, а също така и пържи.

Как се готви с Халуми

Най-популярният начин да хапвате този деликатес е да го изпечете на грил или да го изпържите в малко зехтин – то няма да се размекне или разтече, а вкусът му ще стане още по-апетитен. Така можете да го съчетаете с месо или зеленчуци за основно ястие, да го гарнирате с мед и орехи, да го използвате за топли сандвичи или в салати. По традиция в Кипър грилованото сирене се поднася с резен диня.

Разбира се, Халуми може да се консумира и натурално – така е страхотна закуска или мезе. Може да се използва и в тестени изделия, както често правят в Кипър.

Защо е трудно да се намери Халуми в България

Халуми е национален продукт на Кипър, а името му е защитено. В България Ем Джей Дериз има правото да нарече своя продукт „BBQloumi“, което се произвежда по оригиналната рецепта.

У нас можете да намерите различни видове „Сирене за печене и пържене“ или „Грил сирене“, които ги има под бранд „Мое Твое Наше“. Това, разбира се, не ги прави по-различни по вкусови качества от оригиналното халуми.

Leave a comment