Откъде да купим оригинално сирене Халуми в България

сирене халуми

Всички в България познават Халуми – това леко солено сирене със неповторим, пикантен вкус и страхотен аромат. Но знаете ли, че името е защитено и не всеки, който произвежда такъв тип сирене може да го наименова „халуми“? Прочетете нататък, за да научите къде в България можете да намерите оригинално сирене Халуми.

Какво представлява сирене Халуми

Това сирене произхожда от остров Кипър – смята се, че се прави там от поне 5 века. Произвежда се от смес от козе и овче (а понякога и краве) мляко, което му придава богати аромати и вкусове. След като се подсири и изцеди в плетени кошници, сиренето се вари, осолява се и накрая се подправя с… мента. Именно тази технология придава изключителната му консистенция – то е средно твърдо и има лека текстура.

Макар че в същността си е прясно сирене, то всъщност има доста наситен, остър вкус и по-голяма соленост от останалите видове. Но голямото му приложение в кухнята е в това, че може да се пече на скара или грил тиган, а също така и пържи.

Как се готви с Халуми

Най-популярният начин да хапвате този деликатес е да го изпечете на грил или да го изпържите в малко зехтин – то няма да се размекне или разтече, а вкусът му ще стане още по-апетитен. Така можете да го съчетаете с месо или зеленчуци за основно ястие, да го гарнирате с мед и орехи, да го използвате за топли сандвичи или в салати. По традиция в Кипър грилованото сирене се поднася с резен диня.

Разбира се, Халуми може да се консумира и натурално – така е страхотна закуска или мезе. Може да се използва и в тестени изделия, както често правят в Кипър.

Защо е трудно да се намери Халуми в България

Халуми е национален продукт на Кипър, а името му е защитено. В България Ем Джей Дериз има правото да нарече своя продукт „BBQloumi“, което се произвежда по оригиналната рецепта.

У нас можете да намерите различни видове „Сирене за печене и пържене“ или „Грил сирене“, които ги има под бранд „Мое Твое Наше“. Това, разбира се, не ги прави по-различни по вкусови качества от оригиналното халуми.

 

За вас предлагаме и избрана рецепта за Салата с круши и пържено халуми

*Време за приготвяне: 15 мин.

*Порции: 2.

 

Тази красива и вкусна салата ще Ви послужи за пълноценен обяд.

*Хранителна стойност на една порция: 556 kkal.

Белтъчини: 15 гр. 4% от дневната норма;

Мазнини: 46 гр. 9% от дневната норма;

Въглехидрати: 25 гр. 2% от дневната норма.

Изчисленията са въз основа на Вашите възраст, тегло и активност и служи за ориентировъчна информация.

 

*Съставки за 2 порции:

  • Салатен микс – 80 гр.;
  • Круши – 2 бр.;

Знаете ли, че крушата е позната на човечеството от поне три хиляди години. Днес има няколко хиляди сорта круши, като техните вкусови и ароматни разлики са много големи, от сладки до кисели. Меката част на плода варира от мека до твърда, а ароматът от силен до слаб.

Изберете крушите по Ваш вкус.

  • Чери домати – 120 гр.;
  • Черни боровинки (култивирани) – 60 гр.;
  • Сирене халуми – 100 гр.;

Халуми е полутвърдо сирене, произведено от смес от козе и овче мляко. Неговите отличителни черти са бял цвят и леко солен вкус с пикантни нотки на лютивина. Кипър се счита за родното място на това сирене, въпреки че някои историци твърдят, че то определено има гръцки корени.

Със съдържание на мазнини от 25%, халуми прилича малко на моцарела и също има плътна, еластична структура.

  • Сол – на вкус;
  • Млян черен пипер – на вкус.

 

*Дресинг за салатата:

  • Зехтин – 3 супени лъжици;
  • Ябълков оцет – 1 супена лъжица;
  • Орехи – 30 гр.;
  • Мед – течен – на вкус;
  • Дижонска горчица – 1 чаена лъжица.

 

Стъпка 1:

Орехите се нарязват на ситно. В купа смесете зехтина, ябълковия оцет и горчицата. Добавете ситно нарязаните орехи и разбъркайте. Добавете мед на вкус.

Стъпка 2:

Измийте салатата предварително и оставете водата да се отцеди. Нарежете чери доматите на две половинки. Поставете салатата в чиния, добавете чери домати и боровинки.

Стъпка 3:

Обелете и почистете крушата от дръжките и семките, нарежете на кубчета. Оставете няколко резена за украса. Добавете крушата към салатата и залейте отгоре с приготвения дресинг. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Стъпка 4:

Нарежете сиренето халуми на филийки и го запържете в сух тиган. Добавете сиренето към салатата. Украсете с останалата круша и няколко боровинки. Можете да добавите и малко прясно смлян пипер.

Приятен апетит!

Leave a comment