СИРЕНЕ ТЕЛ

СИРЕНЕ ТЕЛ

ТЕЛ е вид свежо сирене, дърпано и оформено на конци. Има мека и еластична консистенция, подобна на моцарела. Изключително популярно е в кухните на Армения, Грузия, Сирия и Турция.

Сервира се както като самостоятелна закуска, така и като част от супи, салати и предястия.

СЪСТАВ

100% краве мляко,

закваска, стартерна култура

емулгатори

КЪДЕ ДА КУПЯ

Този продукт може да бъде намерен в търговските обекти от веригитe Метро, Лидл, и Кауфланд

Сирене тел – какъв вкус има и с какво да го сервирате

Чували ли сте за сирене Тел? Това е едно от най-интересните традиционни ориенталски сирена, което има прекрасен, мек вкус и впечатляващ външен вид.

Тел произхожда от Армения и Грузия, но традицията на производството му се е пренесла и в Турция. В различните държави носи различни имена – в Армения е чечил или хусац, в Грузия – чечили, а в Турция е тел. Турският вариант е този, който произвеждаме в „Мое, Твое, Наше“.

Какво представлява сирене Тел

Можете много лесно да го разпознаете, щом го видите – това сирене е буквално на дебели конци (откъдето идва и името му). Те са навити на ролки и усукани на осмици.

Производството на Тел е трудоемък процес – първо изварата се потапя в гореща суроватка, а след това се меси и раздърпва по специален начин, за да се получат специфичните конци. Те са гъвкави и леко еластични, имат мека и гладка консистенция, подобна на месото на пилешки гърди. Накисват се в солена саламура, след това се окачва да изсъхне. Понякога се и опушват. Тази технология позволява сиренето да се съхранява дълго време, без да се развали.

Какъв е вкусът

Тел е парено сирене, подобно на моцарелата, от което можете да очаквате гладка и леко дъвчаща консистенция и аромат. Но фактът, че е на ленти, променя усещането по небцето. Вкусът му е солен, а може да бъде и с опушен привкус, ако е минало подобна обработка.

С какво се сервира сирене Тел

Сирене Тел често се сервира на закуска, обяд и вечеря или като мезе за бира. Традиционно с е включва и в сандвичи и салати. Присъства неизменно във всички All inclusive ресторанти в Турция на блок маса.

Ако искате да поднесете сирене Тел, комбинирайте го с маслини, кисели краставички или хляб. Можете да сервирате и с плодове, мед или сладко, за да подчертаете вкусовете. За да намалите солеността, накиснете го за кратко в студена вода.

Тъй като се произвежда от нискомаслено мляко, сирене Тел е подходящо за нискомаслени режими на хранене.